Rapport efter stamcellsdonationen

Nu har det gått två månader sedan jag donerade stamceller. Total fick jag ta 8 st sprutor med Neupogen dagarna innan skörden. Biverkningar som jag kände av behandlingen var: frusenhet och värk i höften och axlarna. Dock försvann det mesta obehaget när jag tog Alvedon.

Själva skörden av stamceller gjordes på Blodcentralen och tog 6-7 timmar. Jag fick ligga i en säng med bägge armarna kopplade till en blodcentrifug som samlade in mina stamceller. Trots den långa tiden som jag var tvungen att ligga stilla så kändes det som tiden flög iväg. Jag hann se ett par filmer, ta en tupplur och bara ta det lugnt.

Färska stamceller (1krkm.se)

När allt var klart fick jag vara med när mottagaren fick ta emot stamcellerna två timmar senare. Det kändes otroligt stort att få vara med under hela processen. Efter ett par dagar började stamceller hitta sin plats i benmärgen och satte igång med produktionen av nya friska celler.

Två veckor efter donationen fick mottagaren åka hem. Nu återstår en lång tid med medicinering som bl a ska förhindra bortstötning av de nya cellerna samt hjälpa till att återuppbygga immunförsvaret. Om ett år vet vi om allt fungerade.